De flesta äggproteinpulver tillverkas genom att man skiljer äggvitan från äggulan och sedan torkar äggvitan till ett pulver. Det finns dock vissa kosttillskott där hela eller delar av äggulan också får ingå.
Som en del av processen med att förvandla rinnig äggvita till ett torrt pulver pastöriseras äggvitan, vilket också dödar potentiellt skadliga mikroorganismer som kan finnas i råa ägg, såsom salmonellabakterier. Pastöriseringen sker med hög temperatur under en mycket kort stund och är alltså inte samma långsamma process som när vi kokar ägg på spisen till frukost.
Äggproteinpulver marknadsförs inte bara mot kroppsbyggare och andra personer som vill öka mängden protein i kosten, utan det finns också äggproteinpulver som riktar sig till bagare och kockar.
Bland kroppsbyggare är det vanligt att äta äggprotein både innan och efter träning, och oavsett tid på dygnet. Studier indikerar att doser i storleksordningen 20-40% proteinpulver efter träningen fungerar bra för de flesta, men man måste förstås ta hänsyn till individuella faktorer.
Det är som alltid en bra idé att lusläsa innehållsdeklarationen innan man köper äggproteinpulver så att man får ett pulver som passar ens behov. Det finns många olika äggproteinpulver på marknaden och de varierar bland annat vad gäller halterna av albumin, kolhydrater, fett och geléartade ämnen.
Det finns många äggproteinpulver som förutom protein även innehåller mycket annat nyttigt, såsom vitaminer, mineraler och andra mikronäringsämnen.
En viktig beståndsdel i äggproteinpulver är aminosyran leucin (förkortas Leu). Detta är en essentiell aminosyra, vilket innebär att människokroppen inte kan tillverka den från andra beståndsdelar utan behöver få i sig den via kosten. Leucin, som är en grenad aminosyra, har i studier visat sig vara den aminosyra som har störst betydelse för att stimulera muskelproteinsyntesen.
När leucin bryts ned resulterar detta i acetyl-Coa och acetoacetate, vilket innebär att leucin är en helt ketogen aminsyra. Det finns bara två helt ketogena aminosyror, leucin och lycine, och av dessa två är leucin den viktigaste ketogena aminosyran i människokroppen.
Jämfört med de flesta andra proteinkällor innehåller ägg cirka 10-20% mer leucin, dock inte jämfört med vassle som också är väldigt rikt på leucin. Vill man ha ett proteinpulver med hög andel leucin brukar vassleproteinpulver och äggproteinpulver vara de bästa valen. Vassleprotein har en något högre leucinedensitet än äggprotein; 11% istället för 9%.
Eftersom ett äggproteinpulver av god kvalité är så rikt på leucin behöver man inte äta mycket för att få sig det leucin man behöver. En person som med 30-40 gram äggproteinpulver får i sig tillräckligt med leucin för att maximera muskelbyggande skulle med sojaproteinpulver behöva få sig minst 50 gram pulver.
Exakt hur mycket du behöver beror som alltid på individuella faktorer, och här spelar bland annat kroppsvikt, totalt proteinintag och totalt energiintag roll.
Människokroppen bryter ned och absorberar äggprotein i ungefär samma takt som för det hyllade vassleproteinet. Direkt efter att du har fått i dig äggprotein sker en stor ökning av mängden aminosyror i blodet.
Eftersom äggproteinpulver tas upp så snabbt av kroppen erbjuder vissa proteinpulvertillverkare kombinationsprodukter som innehåller äggprotein (som tas upp snabbt) + någon proteinsort som tas upp långsammare, till exempel kasein. Tanken är att få en kontinuerlig tillförsel av aminosyror till blodbanan.
Det finns människor som är allergiska eller överkänsliga mot ägg, och de kan reagera negativt även på äggproteinpulver. Om du har frågor rörande detta, tala med din läkare.
Även hos personer som inte är allergiska eller överkänsliga kan äggproteinpulver göra att fisarna luktar värre än normalt. Detta beror på att äggproteinpulver innehåller en hel del svavel. Det förekommer också att personer reagerar med ökad mängd gas, svullen mage och/eller diarré efter att ha ätit äggproteinpulver, särskild personer som inte är vana vid äggproteinpulver eller som plötsligt intar en större mängd än normalt.
Många laktosintoleranta kroppsbyggare väljer äggproteinpulver eftersom de helst undviker vassleproteinpulver (även sådana med låg laktoshalt) och det finns ett så stort utbud av helt laktosfria äggproteinprodukter på marknaden.