Ärtproteinpulver är något som huvudsakligen köps av konsumenter som vill ha ett veganskt proteinpulver. Än så länge är ärtproteinpulver inte så välkänt hos allmänheten och utbudet av olika produkter är inte så stort, till exempel finns det inte så många olika smaker att välja mellan. Detta är dock troligt att ändra sig i framtiden.
Ärtproteinpulver utvinns normalt ur gula ärtor, det vill säga torkade ärtor från baljväxten Pisum sativum. Ärtproteinets uppbyggnad gör att det inte är jättesvårt att skilja ärtproteinet från kolhydraterna i ärtan, så det går att hitta ärtproteinpulver på marknaden som är fria från kolhydrater. Det går också att hitta ärtprotein med mycket låg fetthalt.
De ärtproteinpulver som har högst proteinhalt brukar ligga kring cirka 80% protein.
Det finns många anledningar till att prova på ärtproteinpulver. Här är några exempel:
Ärtproteinpulver innehåller mycket arginin. Arginin (förkortas Arg) tillhör gruppen basiska aminosyror.
I kroppen är arginin viktigt för bland annat:
Arginin är en essentiell aminosyra för barn, vilket innebär att kroppen inte kan tillverka den utan behöver få den från kosten. Friska vuxna med god kosthållning brukar kunna tillverka tillräckligt med arginin förutsatt att de får i sig de nödvändiga byggstenarna via kosten. Studier har dock visat att allvarliga påfrestningar kan innebära att kroppen inte själv kan tillverka tillräckligt med arginin för optimal hälsa och återhämtning. Exempel på sådana påfrestningar är när kroppen försöker återhämta sig från stora brännskador, blodförgiftning eller andra omfattande skador. Eftersom tunntarmen och njurarna är centrum för tillverkningen av arginin kan problem med dessa organ också göra att man som vuxen drabbas av argininbrist om man inte tillför det via kosten i tillräckligt stora mängder.
I studier har ärtproteinpulver visat sig ligga på ungefär samma nivå som mjölkbaserade proteinpulver när det kommer till att förlänga mättnadskänslan. Givetvis finns det skillnader mellan olika individers upplevelser, så det bästa är att testa själv och se hur pass mätt man blir av ärtproteinpulver jämfört med alternativen.
För dig som är intresserad av att läsa mer om ärtprotein och insulinpåslag rekommenderar vi nedanstående kanadensiska studie:
Acute effects of pea protein and hull fibre alone and combined on blood glucose, appetite, and food intake in healthy young men–a randomized crossover trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25302637
För dig som är intresserad av att veta mer om ärtprotein och hjärthälsa rekommenderar vi denna kanadensiska studie från år 2009:
Pea Protein Fights Blood Pressure And Kidney Disease http://www.medicalnewstoday.com/articles/143262.php
Kortfattat kan sägas att forskarna kunde se en minskning av blodtrycket hos försökspersoner efter åtta veckors intag av ärtprotein.