kött

Biffprotein

Proteinpulver skapat av nötkött (”biffprotein”) är en förhållandevis ny produkt på marknaden. En anledning till att det har dröjt så länge för denna produkt att lanseras är att nötkött som råvara har varit så pass dyrt jämfört med att till exempel använda sig av ägg, vassle eller soja för att skapa proteinpulver att pulvertillverkarna har varit ovilliga att ta risken. Numera finns det dock några tillverkare som saluför biffproteinpulver och att köpa det här kosttillskottet behöver inte bli ohemult dyrt eftersom priset på nötkött har sjunkit.

Att använda sig av biffproteinpulverkött

Många kroppsbyggare älskar verkligen biffprotein eftersom de upplever att det tas upp väldigt bra av kroppen. Som alltid finns det individuella variationer att ta hänsyn till, så det bästa man kan göra är att testa själv och vara uppmärksam på både hur det känns och vilka resultat man uppnår under testperioden.

Aminosyreprofil

Ett bra biffproteinpulver har en aminosyreprofil som gör att du i princip får i dig alla essentiella aminosyror från pulvret. Att en aminosyra är essentiell innebär att människokroppen inte kan tillverka den själv utan måste få den via kosten.

Kreatin

Ett bra biffproteinpulver är rikt på kreatin, ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi i människokroppen. Kreatin förekommer naturligt i musklerna, och eftersom biffproteinpulver görs av muskler från nötboskap blir det rikt på kreatin.

Människokroppen kan bilda kreatin på egen hand så länge den får tillgång till rätt beståndsdelar. Hos en normal vuxen person med tillräckligt bra kosthållning bildas mellan ett och två gram kreatin per dygn på detta vis. Får man i sig kreatin via kosten, till exempel för att man äter kött eller biffproteinpulver, kan kroppen få tillgång till mycket större mängder kreatin än så.

I kroppen används kreatinet framförallt i vävnader med hög och oregelbunden energiförbrukning, såsom hjärtmuskulaturen, skelettmuskulaturen och den grå hjärnsubstansen. För att vävnaden ska få tillgång till extraenergi vid hög belastning omvandlas kreatinet till kreatinpyruvat. Istället för att behöva nyproducera ATP* via oxidativ fosforylering kan den fosfatgrupp som fästs avges så att ATP återbildas på plats i cellen, en process som går mycket snabbare än nyproduktion av ATP. Kreatinent fungerar alltså som en slags reservenergi som snabbt är redo att användas vid behov. När ditt befintliga lager ATP har använts upp och inget nytt har hunnit bildas kan kreatinet ge dig vad som krävs för att du under en liten stund till ska kunna fortsätta prestera på maxnivå.

*ATP = Adenosintrifosfat. Adenosintrifosfat är en nukleoid som har en central roll i cellens energihantering och ämnesomsättning. Adenosintrifosfat består av adenosin + tre fosfatgrupper.

Kroppens egen tillverkning

biffSom nämnts ovan kan människokroppen tillverka kreatin så vi måste inte få i oss det via kosten; det räcker med att vi får i oss byggstenarna. Att tillverka kreatin är dock ganska omständligt eftersom det måste ske i två steg, och därefter ska kreatinet fosforyleras. Dessutom krävs tre olika aminosyror för att det ska fungera: arginin, glycin och metionin. Många kroppsbyggare och andra personer som presterar hårt är därför måna om att få i sig mycket kreatin i kosten istället för att bara förlita sig på det som kroppen själv producerar.

Kreatin i samband med styrketräning

Studier har visat att när kreatin tas som kosttillskott i samband med styrketräning ökar det både muskeltillväxten och styrkeutvecklingen jämfört med placebo. Kreatintillskott ger musklerna en ökad explosivitet, vilket är uppskattat hos personer som ägnar sig åt till exempel styrkelyft, sprinterlöpning och höjdhopp.

Kreatin är inte dopingklassat. Det förändrar inte kroppens hormonella system.

För låga nivåer av kreatin

Extremt låga nivåer av kreatin i kroppen, något som kan ses hos personer som har en nedsatt förmåga att producera kreatin, kan leda till utvecklingsstörningar och rörelsestörningar. Detta beror på att mängden kreatin i hjärnan blir för låg.

Laktos och mjölkproteiner

Det är naturligtvis enkelt att få fram biffproteinpulver som är helt fria från laktos och mjölkproteiner, så för den som helt vill undvika dessa ämnen – till exempel på grund av laktosintolerans eller mjölkproteinallergi – kan biffproteinpulver vara ett intressant alternativ till det klassiska vassleproteinpulvret och kaseinproteinpulvret.