När man vill få in mer protein i sin kost brukar ris inte vara det första man tänker på, men det finns högkvalitativa risproteinpulver på marknaden där man utvunnit det protein som finns naturligt i riset samtidigt som man tagit bort de stora mängder kolhydrater som också ingår i riskornen. Med risproteinpulver kan man alltså få i sig risprotein utan att samtidigt gå över bord på kolhydratsidan, vilket är viktigt för många vardagsmotionärer som inte har ett stort behov av kolhydrater och kalorier.
Risproteinpulver utvinns normalt från groddat råris, eftersom detta innehåller så pass mycket protein.
Det finns många anledningar till att prova på risproteinpulver. Här är några exempel:
Risproteinpulver innehåller många olika aminosyror vilket är bra, men det innehåller inte ett fullständigt sortiment av alla essentiella aminosyror så det är viktigt att man kompletterar med annan mat med lämplig proteinprofil. (Essensiella aminosyror är aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv utan måste få via kosten.)
Metionin är en av de vanligast förekommande aminosyrorna i risproteinpulver.
Metionin är en av två aminosyror som innehåller svavel; den andra är cystein som det också finns jämförelsevis gott om i ris. Kroppen använder sig av metionin vid synteseringen av taurin, cystein, carnitin, lecitin och vissa andra viktiga ämnen som innehåller svavel.
Ett exempel på ett område i kroppen där metionin är viktigt är produktionen av nya blodkärl.
Liksom metionin är cystein en av de flitigast förekommande aminosyrorna i risproteinpulver.
För de flesta människor är detta inte en essentiella aminosyra eftersom kroppen kan tillverka den bara den får tillgång till rätt byggstenar, men hos vissa personer kan det vara nödvändigt att få i sig cystein i kosten. Ett sådant behov är vanligast hos små barn, mycket gamla personer och personer som lider av problem med matsmältningsprocessen.
Cystein motverkar de gifta effekterna av acetaldehyd, en mellanprodukt som bildas när levern och magsäcken bryter ned alkohol. Acetaldehyd har en sötaktig doft och det är den man kan känna i andedräkten hos någon som har håller på att bryta ned alkohol, eftersom kroppen försöker göra sig av med acetaldehyden genom att filtrera ut den från blodet via lungorna. Acetaldehyd är giftigt och en av anledningarna till att man lätt kan bli illamående dagen efter man druckit alkohol. Cystein ger stöd åt nästa steg i nedbrytningskedjan, där acetaldehyd omvandlas till det förhållandevis harmlösa ämnet ättiksyra.
I en studie på råttor fick råttorna en LD50 dos av acetaldehyd, vilket innebar att man kunde förvänta sig att 50% av råttorna skulle dö av förgiftning. I den grupp av råttor som gavs både acetaldehyd och cystein överlevde dock 80% av djuren. I den grupp som gavs både acetaldehyd, cystein och tiamin överlevde samtliga. Detta innebär dock inte per automatik att samma sak gäller för människor.
Det finns flera tillverkare som säljer en kombinationsprodukt där risprotein blandats med ärtprotein för att skapa ett mer varierat veganskt proteinpulver. Risproteinpulver innehåller höga nivåer av cystin och metionin, men tenderar att på egen hand ha ett förhållandevis lågt innehåll av aminosyran lysin. Genom att tillsätta ärtproteinpulver som är rikt på lysin får man till en bättre aminosyreprofil. Dessutom har ärtproteinpulver en luftig struktur och många konsumenter uppskattar ett mindre kompakt proteinpulver än det som är 100% risproteinpulver.
Baljväxter, inklusive ärtor och bönor, tenderar att ha en bra aminosyreprofil med undantag för den essentiella aminosyran metionine – som det finns gott om i ris. Det är inte konstigt att så många människor runt om i världen lever på en kombination av just ris + baljväxter. Det är en fungerande lösning för den som behöver få i sig alla essentiella aminosyror men av ekonomiska, praktiska, medicinska, religiösa eller etiska skäl inte kan äta mat från djurriket.
Risprotein har en distinkt smak som kan vara svår att maskera.
De flesta människor föredrar smaken av risprotein över den bittra smaken hos vassleprotein, men det är förstås i slutändan en fråga om personliga preferenser.
Har man oturen att ha en känslig mage som reagerar mot många olika sorters mat är risproteinpulver ofta det bästa alternativet, eftersom de allra flesta – även de med ett mycket känsligt matsmältningssystem – kan hantera risproteinpulver i kosten. Har du dåliga erfarenheter av till exempel vassleproteinpulver, äggproteinpulver och sojabönsproteinpulver kan det alltså vara idé att ge risproteinpulver en chans. Börja gärna med en liten mängd som du inkluderar i din vanliga kost och arbeta dig sedan gradvis uppåt, så att matsmältningsapparaten får en chans att vänja sig steg för steg över tid.