Sojaprotein

Sojaprotein, och sojaprodukter över lag, är ett område där det råder stor kontrovers. Vissa personer älskar sojaprodukter och hyllar dem som ett nyttigt, etiskt och miljövänligt alternativ till föda från djurriket. Andra skyr sojan som pesten och hävdar att den rubbar testosteronhalten i kroppen och har negativa effekter på marken där den odlas. Vår rekommendation är att du gör din egen research innan du bestämmer dig för vad du tycker, och tänk på att vissa studier är mer trovärdiga än andra.

Om sojabönansoja

Sojabönan (Glycine max) är en baljväxt från östra Asien. Den har odlats av människan mycket länge och den odlade versionen skiljer sig idag mycket från de vilda släktingarna. De största sojabönsproducenterna är USA och Brasilien, som var och en står för ungefär en tredjedel av världens sojabönsproduktion.

Sojabönan är glutenfri.

Att köpa sojaproteinpulver

Det finns många anledningar till att prova på sojaproteinpulver. Här är några exempel:

  • Du vill minska ditt intag av animalisk kost och äta mer plantbaserat
  • Du har en mage som är känslig mot vassleproteinpulver.
  • Du vill ha ett proteinpulver som är 100% fritt från laktos och/eller mjölkprotein
  • Det finns ekologiskt odlade och certifierade sojabönor.

Fullvärdigt protein

Sojabönan är en av få plantprodukter som på egen hand klarar av att förse människokroppen med alla de essentiella aminosyror den behöver, och kroppen kan ta upp och begagna sig av aminosyrorna i sojabönorna även om man inte kompletterar sojan med något annat. Särskilt hyllad är sojabönan för sitt innehåll av glutamin och arginin.

Proteinprofil

Proteinprofil för 100 gram sojabönor (mogna, råa)

Total mängd protein: 36,49 gram.

Proteinfördelning:

Glutamic acid

7,874 g

Aspartic acid

5,112 g

Leucine

3,309 g

Arginine

3,153 g

Lysine

2,706 g

Proline

2,379 g

Serine

2,357 g

Phenylalanine

2,122 g

Valine

2,029 g

Isoleucine

1,971 g

Alanine

1,915 g

Glycine

1,880 g

Threonine

1,766 g

Tyrosine

1,539 g

Histidine

1,097 g

Cystine

0,655 g

Tryptophan

0,591 g

Methionine

0,547 g

Sojaproteinprodukter: Koncentrat, Isolat och Sojamjöl

Processerat sojaprotein säljs huvudsakligen som sojamjöl, sojaproteinkoncentrat eller sojaproteinisolat.

Isolat

Sojaproteinisolat är renat/raffinerat till mycket hög grad och består av minst 90% protein när det är tort. Det utvinns från sojamjöl från vilket man tagit bort så mycket fett och kolhydrater som möjligt.

Sojaproteinisolat smakar inte som sojabönor eller sojamjöl utan har en mycket mer neutral smak, vilket gör att man kan inkludera det i sin matlagning (till exempel i shakes) utan att det ger smak.

Tips! Personer som får problem med gasig mage av att äta sojabönor eller sojamjöl kan vanligen äta isolat utan problem.

Koncentrat

Sojaproteinkoncentrat brukar ha en proteinnivå kring 70%. Det är i princip sojamjöl som man tagit bort fettet + de vattenlösliga kolhydraterna ifrån. Sojaproteinkoncentrat har kvar en stor del av fiberinnehållet från sojabönan.

Sojaproteinkoncentrat går att köpa i flera olika varianter, inklusive som korn, som pulver och spraytorkat.

Mjöl

Sojamjöl tillverkas genom att man maler sojabönor till ett fint pulver.

Det finns flera olika varianter att välja mellan:

  • Sojamjöl som har de naturliga oljorna kvar.
  • Sojamjöl där oljorna har tagits bort. Består vanligen av 50% protein. Välj mellan hög och låg vattenlöslighet.
  • Sojamjöl till vilket man har tillsatt lecitin.
  • Kinako, ett rostat fullkornsmjöl av soja som används i japansk matlagning.

Allergier

Om du är allergisk mot soja och letar efter ett plantbaserat alternativ till sojaproteinpulver, besök gärna våra artiklar om ärtprotein, hampaprotein och risprotein här på sajten.